duminică, 1 martie 2009

Angels and clowns

Stiti, mediul inconjurator este vast. Daca ar fi sa privim mai departe de granita celor patru pereti sau a celor patru colturi in care ne tot invartim (da, ne invartim), am ajunge sa descoperim multe lucruri noi, paradoxal, nu despre ce se afla acolo, ci legate de ceea ce se afla in interiorul nostru (si aici ma refer la suflet). Poate gandesc mult prea profund pentru o lume obisnuita cu minciuna, care a ajuns sa nu mai creada nimic chiar daca este adevarat.
Cert este faptul ca dincolo de granita celor patru colturi se afla necunoscutul. Chiar si in cuvinte se ascunde necunoscut, un necunoscut care, in functie de natura lui, trebuie sau nu trebuie sa fie expus intregii lumi. Unele cuvinte, unele titluri, unele proverbe sunt, cu siguranta, ideile altora. Ideile acestea au fost duse pana la un punct, insa poate exista cineva care sa doreasca sa imbunatateasca munca persoanei care le-a avut. Unele persoane pot considera acest lucru o simpla lipsa de originalitate a celui care doreste sa imbunatateasca acea idee sau poate chiar o usoara lipsa de inspiratie. Conceptiile sunt diverse, iar cel care imbunatateste ideea, de multe ori, este dat la o parte, bruscat. Se pot gasi unele persoane care chiar sa zica "mai filozof era daca tacea". Exista si filozofia tacerii, totul poate sa fie despicat in 14 miliarde de bucati. Se poate vorbi ore in sir si despre un fir de praf, insa nu are niciun rost. Omul trebuie sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante, iar dintr-o multitudine de cuvinte sa aleaga EXACT ce este mai important: mesajul. Pentru multi un proverb sau o explicatie este doar o multitudine de cuvinte, pentru putini acestea reprezinta ceva. Exista uneori posibilitatea ca autorul chiar sa nu fi vrut sa transmita un anumit mesaj, insa anumite persoane sa il fi inteles, sa il fi prins si sa il venereze.
Iata, luand titlul albumului Kumm, "Angels and clowns". Ce se poate intelege de aici? Poate sa para o alaturare destul de bizara a doua elemente care nu ar avea nimic in comun: ingerii si clownii. Ar exista mai multe explicatii din punctul meu de vedere, insa nu se stie exact care dintre ele sau mai exact daca vreuna dintre ele este cea adevarata. Prima explicatie ar fi ca termenul de "clown" sa fie metaforizat, reprezentandu-i (ironizandu-i), practic, pe sfinti, pe cei drepti, pe cei care locuiesc in Rai pentru totdeauna. Omul care se roaga in continuu la Dumnezeu si la cei de Sus ar ajunge la concluzia ca totul este in zadar, avand in vedere ca viata lor ramane asa cum este: mizerabila. O alta explicatie ar fi ca ingerii sunt cei buni, clownii sunt cei malefici, iar omul care se roaga si simte ca ruga sa este zadarnica invinuieste ambele parti. Mergand si mai departe, se poate considera ca atat ingerii, cat si clownii fac parte din lumea reala si sunt, ca si noi, oameni: ingerii sunt, iata, cei buni, iar clownii cei malefici. Cum ziceam, explicatii sunt multe, insa fiecare vede ce vrea. Eu vad mesajul, tu poti vedea doar niste cuvinte alaturate aiurea.
Luand acum un proverb: "Live fast, die young and leave a beautiful corpse behind" ("Traieste rapid, mori tanar si lasa un cadavru frumos in urma", pentru cei care nu cunosc engleza; din pacate, esenta dispare destul de mult atunci cand traduci un proverb dintr-o limba in alta). Si aici pot exista interpretari multiple. Prima ar fi: traieste-ti viata la maxim, indiferent de risc; finalul proverbului ar fi o consolare pentru sufletul tau: lasi in urma un cadavru frumos. O a doua interpretare ar fi ceva mai filozofica: daca te grabesti sa cresti, sa te maturizezi, risti sa mori tanar si sa nu lasi nimic in urma decat un cadavru la capul caruia nu vor plange decat parintii (daca vor plange si ei). O a treia interpretare ar aduce totul intr-o zona mistica a realitatii acesteia: ai o misiune pe pamant, iar misiunea ta ar fi sa mori tanar, rapid sau pur si simplu iti indeplinesti misiunea si Dumnezeu are nevoie de tine acolo sus. Cadavrul frumos ar fi un semn al faptului ca ai ajuns acolo Sus, printre cei drepti.
Vedeti ceea ce vad si eu? Putini cred ca o fac, insa nu costa nimic sa speri...

Niciun comentariu: