miercuri, 15 martie 2017

Fake News

Fiecare an care vine stă sub semnul unui fenomen răspândit de presă, de oameni, pe Internet sau prin alte mijloace de transmitere a informațiilor. De cele mai multe ori aceste trenduri sunt nocive pentru societate, însă oamenii le acceptă sau le înghit. Uneori, din cauza dorinței de a fi „în rândul lumii”, alteori pentru a părea cool sau inteligenți. Dar nu asta este tema acestui articol.

Cu siguranță ați auzit cu toții de „fenomenul” Fake News. Cum ați fi putut să vă ascundeți de așa ceva? Este peste tot, unii oameni purtându-se de parcă ar fi descoperit focul și apa caldă. Numai că vorbim despre un fenomen ceva mai vechi, milenar. Problema e că până acum nu a avut parte de un nume după care să fie recunoscut imediat. Înainte se spunea că ar fi minciuni, șiretlicuri, înșelăciuni, înșelătorii. Mai nou ar purta numele de propagandă, manipulare. Dar fenomenul a luat amploare anul trecut, odată cu campania electorală și alegerea conducătorului-mult-iubit al Americii. Știm cu toții cât de mult s-a vorbit pe tema asta și câte știri au apărut despre acest personaj (nu pot să-i spun „persoană”), ce să mai spun despre campania pe care mass-media americană și vedetele de toate felurile au dus-o împotriva sa. Oare cum putea acest personaj să distragă atenția?

A da vina pe Fake News nu știu dacă a fost ideea personajului sau a consilierilor săi, dar un lucru este clar: a funcționat și a creeat un adevărat fenomen la nivel internațional. Brusc, toată lumea și-a dat seama că există știri false, acuzând în stânga și-n dreapta posturi TV, trusturi de presă, ziare, jurnaliști etc. de răspândirea de informații false, ca și cum ar fi fost ceva nou. Problema cea mai mare, din punctul meu de vedere, nu stă în amploarea pe care a luat-o fenomenul, ci în faptul că adevărul a devenit și mai relativ decât era înainte. Astfel, unii oameni judecă astfel: eu cred că X, Y, Z și astea reprezintă adevărul; cine vine să-mi spună că X, Y, Z nu sunt adevărate, este un mincinos și răspândește informații false aka Fake News. Sigur, exemplul meu este foarte general, dar oamenii nu mai stau să verifice informațiile care le parvin. Pur și simplu le iau de bune, iar dacă li se pare că s-ar lega cu niște cunoștințe anterioare (nu contează dacă sunt sau nu adevărate), atunci acele informații sunt bune. Dacă se întâmplă să intre în contradicție, sunt minciuni, manipulări etc.; nici nu se pune problema ca acele cunoștințe anterioare să fie puse sub semnul întrebării. În orice caz, ăsta este unul dintre motivele pentru care nu mai dau atât de multă atenție știrilor; eventual le „stochez” în memoria mea și le verific în mod spontan.

Cred că am mai spus-o și în alte articole: informați-vă din mai multe surse, pentru a fi mai aproape de adevăr. Fiți foarte atenți la clickbait; în zilele noastre, există oameni care ar face orice pentru un click, un like, un share, un comentariu sau pentru a stârni controverse. Că doar de aici vin banii, iar banii sunt noul Dumnezeu.

Niciun comentariu: